.::Followers::.

amirbulat

.::SeMaKin Byk kTe taHu,semakIn Kte tahu yg kTe nIE BYK D0p tahu...huhu.."MaNe AkU Tau!!!!!::.

.::Advetize::.

Wednesday, December 1, 2010

Cara menyambungkan file...part 2

hjsplit amirbulat

Salam...hari tu aku da tunjuk dah cara menyambungkan file dalam bentuk .rar, hari ni aku nk tunjukkan cara untuk menyambungkan file dalam bentuk .001 plak...
tutorial ini adalah untuk semua member2 dan kepada mereka yang xtaw lagi cara untuk menyambungkan file, harap tutorial ini berguna pada semua...
Ok, kebetulan hari ini aku baru je download citer Takers yang baru je kuar kat wayang 2 3 minggu lepas, so dalam keadaan kebetulan jugak lah aku boleh update aku punye blog....

1st kita kene la download dulu ape yang kita nak download, dalam pengalaman aku yang kaki download nih(rase2 lah), cara untuk menyambungkan citer ade 2, satu dalam bentuk .rar dan satu lagi dalam bentuk .001.
Untuk tutorial ini, anda perlu mendownload HJSplit, dimana HJSplit ni adalah software untuk menyambungkan file dan juga memecahkan file, so kita guna HJSplit ni untuk menyambungkan file tersebut...
apapun, mari download dulu HJSplit ni...tekan je kat bawah ni....

hjsplit amir bulat
Selepas download HJSplit, anda perlulah mengikut ape yang tersedia untuk anda...

1) Anda perlu melihat nama file yang anda download, name file tersebut mestilah mengikut turutan, .001, .002, .003 ...... sehingga lah yang terakhir. kebiasaannya saiz bagi yang last skali akan menjadi kecik dari yang sebelumnya...
contoh:- untuk file .001-.004, saiznya 101mb, manakala saiz untuk file yang terakhir, .005=90.76mb...

hjsplit amir bulat
2) Anda perlu buka dahulu HJSplit yang anda telah download tadi dan klik pada button "JOIN" untuk sambungkan file tersebut.

hjsplit amir bulat
3) Klik pula pada button "INPUT" untuk mencari file yang anda mahu sambungkan.

hjsplit amir bulat
4) Ok, disini walaupun dalam folder yang anda simpan itu terdapat byk file .001, .002,.003,.004,n etc, ia akan paparkan file .001 sahaja, klik pada file tersebut dan klik pada "open".

hjsplit amir bulat
5) Cuba anda lihat pada "input" tersebut, ada file yang anda masukkan dan juga file "output" dimana ia akan dikeluarkan, lepas itu klik pada button "START".

hjsplit amir bulat

6) Proses penyambungan sedang giat dilakukan, ia mungkin memakan masa yang lama mengikut kadar saiz yang ingin disambungkan. Dalam masa yang sama file yang hampir siap akan timbul dalam folder .001, .002, .003, etc itu.

hjsplit amir bulat
7) Setelah selesai, ia akan beritahu "Joining Complete". Klik pada button "OK"

hjsplit amir bulat

8) Cuba anda lihat pada folder yang merangkumi file .001, .002, .003, .004, dan etc tadi, akan terbit satu file dimana file tersebut lebih besar dari yang lain, maknanya itu lah file yang telah disambungkan.

hjsplit amir bulat
9) Terakhir sekali, dipersilakan lah "delete" file yang .001, .002, .003, .004 dan etc td...

hjsplit amir bulat
.::Selamat Mencuba::.

No comments:

.:::::.

My Great Web page

LinkWithin

.::Tekan2::.

.::Mister Linky's Magical::.

There was an error in this gadget

.::Kelab Blog Walking::.