.::Followers::.

amirbulat

.::SeMaKin Byk kTe taHu,semakIn Kte tahu yg kTe nIE BYK D0p tahu...huhu.."MaNe AkU Tau!!!!!::.

.::Advetize::.

Tuesday, August 16, 2011

.::Basic Guitar [Part 1]::.

synyster gates amir bulat basic guitar belajar learn jari jemariAssalamualaikum...entry kali neh mg lain dari yang lain sebab aku xpenah buat pun entry sebegini rupa...memandangkan ade beberapa orang tanye aku macam mana nak main guitar (even aku bukannya pandai pun main guitar, setakat petik-petik keluar bunyi ada la) so aku nak tunjukkan basic untuk belajar guitar...
so aku tak nak buang masa lagi..jom kita mulakan SEKARANG....

ni aku just ajar basic guitar je (tanpa memegang guitar)...
Sebelum kita pegang gitar, kite kene bersedia dari segi jari jemari terlebih dahulu, so laa ni (cakap utara sket), hangpa suma kene buat ape yang aku nak bgtaw neh...

pertama sekali setkan jari korang terlebuh dahulu...(kalo terlebih jari macam Hitrik Rosyam aku xtaw laaa)...
1) Ibu Jari no 1
2) Jari Telunjuk no 2
3) Jari Hantu no 3
4) Jari Manis no 4
5) Jari Anak no 5


synyster gates amir bulat basic guitar belajar learn jari jemari
lepas tu letakkan jari no 1 dengan no 5...(kedua-dua belah tangan kene buat sama)synyster gates amir bulat basic guitar belajar learn jari jemari
lepas tu gabungkan yang no 1 dengan no 3...synyster gates amir bulat basic guitar belajar learn jari jemari
lepas no 1 dengan 3, gabungkan g jari no 1 dengan 4...synyster gates amir bulat basic guitar belajar learn jari jemari
lastly gabungkan jari no 1 dengan no 2...synyster gates amir bulat basic guitar belajar learn jari jemari
Ibu Jari kene fix disitu, xboleh gerak-gerak, cuma jari ke 2 hingga ke 5 je yang kene gerak2...ulang beberapa kali (1->5, 1->3, 1->4, 1->2) seberapa pusingan yang mungkin...

Senang x???tengok macam senang je, tapi bukan sampai situ je, ade lagi yang banyak, ulangi step2 diatas selama 2MINGGU untuk melembutkan engsel2 yang da lame keras dijari anda...

ade byk lagi tips2 untuk belajar guitar, tapi ni aku just share ape yang aku buat sebelom aku pegang guitar...

aku buat kat 1 tahon bende neh kot, mula2 just suke2 je (sebab aku xde niat nak men gitar), then aku jadi ralek men, jadi satu habit, then terus jadi advance untuk aku belajar gitar...hahaha~!!!

tunggukan Basic Guitar Part 2 plak nanti yeee....babai~!!!

1 comment:

Sharpy Razak said...

Haaa.. Caiyaa la. Sy dulu beriya-iya nak belajar gitar. Siap dah beli gitar bagai. Last2, gitar berabuk je kat bilik sampai la nii. Hee. Update lagii.. Nak belajar nii *berkobar-kobar*

.:::::.

My Great Web page

LinkWithin

.::Tekan2::.

.::Mister Linky's Magical::.

There was an error in this gadget

.::Kelab Blog Walking::.